Αποδοχή Πληρωμών με κάρτα

Σε συνέχεια του άρθρου από το Taxheaven «Η εγκατάσταση μηχανήματος POS δεν είναι μονόδρομος» ας δούμε παρακάτω ορισμένους εναλλακτικούς τρόπους αποδοχής πληρωμών με κάρτα εκτός των POS που προσφέρουν οι τράπεζες. Όπως γνωρίζουμε ο  Ν. 4446/2016 επιβάλλει την υποχρέωση αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα, χωρίς να προσδιορίζει το τεχνολογικό μέσο.

Εφόσον μέχρι σήμερα δεν έχει βγει κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος που να προσδιορίζει το αντίθετο, ας δούμε παρακάτω ενδεικτικά κάποιες εναλλακτικές επιλογές .

Free POS – Πύλη Πληρωμών 

Το Free POS παρέχετε από την Viva Wallet και αποτελεί την πιο εύκολη επιλογή για αποδοχή καρτών. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο επιχειρηματίας που θα αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει είναι να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Free Pos ή να κατεβάσει την αντίστοιχη εφαρμογή για την κινητή συσκευή του (iPhone ή Android). Εκεί τα μόνο στοιχεία που χρειάζεται να καταχωρήσει είναι το ποσό που θέλει να χρεώσει, τα στοιχεία της κάρτας και τον αριθμό του κινητού που θα σταλούν τα χρήματα. Αφού συμπληρώσει τα παραπάνω στοιχεία, λαμβάνει ένα SMS με έναν κωδικό ισάξιο με το ποσό της χρέωσης. Στη συνέχεια πρέπει να συνδεθεί στο Viva Wallet του, να επιλέξει Φόρτιση με Viva e-money, να εισάγει τον κωδικό και το ποσό πιστώνεται άμεσα στο λογαριασμό του στο Viva Wallet. Μπορεί εναλλακτικά να τα μεταφέρει σε τραπεζικό λογαριασμό ή σε κάρτα.

Παράλληλα μπορεί να κατεβάσει την ειδική σήμανση από εδώ. Φυσικά όπως είναι λογικό υπάρχουν και οι ανάλογες προμήθειες και περιορισμοί.

Κόστος:

Κατά την εγγραφή, κάθε χρήστης έχει 20 δωρεάν δυνατότητες χρέωσης κάρτας. Όταν αυτές εξαντληθούν και για να συνεχίσει τη χρήση της υπηρεσίας με απεριόριστες χρεώσεις κάρτας μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο συνδρομητικών πακέτων:

 • Μηνιαία συνδρομή: 3€ / μήνα
 • Ετήσια συνδρομή: 30€ / έτος

Προμήθεια:

 • 1,9% στο ποσό, εφόσον η εξαργύρωση γίνεται σε προσωπικό ή επαγγελματικό Viva Wallet
 • 1.9% + 1€, εφόσον η εξαργύρωση γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό ή κάρτα.

*Σημειώνεται πως κατά την διαδικασία χρέωσης κάρτας για την έκδοση του κωδικού δεν εφαρμόζεται κάποια επιπλέον χρέωση. Το ποσό που εισάγετε είναι αυτό που θα χρεωθεί στην κάρτα.

Περιορισμοί:

 • Κάθε χρέωση κάρτας έχει ελάχιστο ποσό 2€ και μέγιστο ποσό 500€.
 •  500€ ανά συναλλαγή
 • Με την ίδια κάρτα μπορείτε να κάνετε ημερησίως έως και τρεις (3) συναλλαγές
 • Μπορείτε να πραγματοποιείτε έως και πέντε (5) συναλλαγές ανά κινητό τηλέφωνο αποδέκτη ημερησίως
 • Ημερησίως μπορείτε να εξαργυρώσετε έως πέντε (5) κωδικούς σε προσωπικό ή επαγγελματικό Wallet
 • Ενώ για κωδικούς που έχουν προκύψει από χρέωση της ίδιας κάρτας, μπορείτε έως 3 φορές.
 • Η μέγιστη ημερήσια αθροιστική αξία κωδικών εξαργύρωσης σε επαγγελματικό Wallet είναι €1000, ενώ σε προσωπικό Wallet είναι €500.
 • Για διάστημα 6 μηνών, η μέγιστη αθροιστική αξία κωδικών εξαργύρωσης σε επαγγελματικό & προσωπικό Wallet είναι στα €5.000.

Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε το Free POS απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που θα έχουν ελάχιστες ή καθόλου αποδοχές πληρωμών με κάρτα και αναγκάζονται από το νόμο να αποκτήσουν POS με ότι συνεπάγεται αυτό.

Επίσης καλό θα είναι να ελέγχεται συχνά τους όρους και τις προμήθειες γιατί στη Viva αλλάζουν πολύ συχνά.

 

 

Viva Wallet POS – Πύλη Πληρωμών

To Viva Wallet POS αν και αφορά συσκευή POS το αναφέρω εδώ γιατί δεν σχετίζεται με τις τράπεζες και δεν έχει και έξοδα μηνιαίας συντήρησης. Η απόκτηση του γίνεται είτε με αγορά είτε με ενοικίαση και υπάρχουν διαθέσιμες συσκευές που καλύπτουν μεγάλο φάσμα επιτηδευματιών. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με των POS των τραπεζών μόνο που εδώ τα χρήματα δεν μπαίνουν σε τραπεζικό λογαριασμό αλλά στο επαγγελματικό Viva Wallet του επιτηδευματία. Από εκεί μπορεί ο επιτηδευματίας να τα μεταφέρει σε όποια τράπεζα θέλει.

Προμήθειες:

Με αγορά συσκευής: 1,5% ανά συναλλαγή με κάρτες credit / debit

Με μίσθωση συσκευής: 0% για τα πρώτα 700€/μήνα, μετά 1,3% για συναλλαγές με κάρτες credit / debit

*Συναλλαγές με άλλες κάρτες (προπληρωμένες, εταιρικές, διεθνείς, κοκ.) χρεώνονται με τη διατραπεζική προμήθεια (interchange fee) προσαυξημένη κατά 0,4%.

Κόστος απόκτησης:

Με αγορά συσκευής: από 89€ πλέον ΦΠΑ

Με ενοικίαση συσκευής: από 6,99€ το μήνα

Περισσότερες πληροφορίες στο: Viva Wallet POS

 

Paypal – Πύλη Πληρωμών

Το PayPal με απλά λόγια είναι ουσιαστικά μια ηλεκτρονική «τράπεζα» και παράλληλα μία πύλη πληρωμών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους. Είτε για να πληρώσουμε άλλους είτε για να πληρωθούμε εμείς. Στην ουσία είναι μια «online» υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων. Είναι ασφαλές και γι’ αυτό χρησιμοποιείτε από πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα. Πως μπορεί όμως ένας επιτηδευματίας να πληρωθεί με κάρτα;

Ένας τρόπος για να το χρησιμοποιήσουμε είναι δημιουργώντας για παράδειγμα ένα κουμπί στην ιστοσελίδα του επιτηδευματία. Φυσικά αυτό προϋποθέτει ο επιτηδευματίας να διαθέτει ιστοσελίδα. Μια απλή ιστοσελίδα αρκεί. Δε χρειάζεται δηλαδή ηλεκτρονικό κατάστημα(e-shop).

Ένας δεύτερος τρόπος είναι μέσω της ηλεκτρονικής Τιμολόγησης όπως π.χ. το Elorus και χρησιμοποιώντας ως πύλη πληρωμών το Paypal.

Τα χρήματα αφού εισέλθουν στο λογαριασμό σας μπορούν μετά να μεταφερθούν στο λογαριασμό που τηρείται σε Ελληνική τράπεζα με τις ανάλογες χρεώσεις που εφαρμόζει η τράπεζα για τα εισερχόμενα εμβάσματα.

Δυστυχώς όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς οι επιλογές είναι λίγες. Ας ελπίσουμε στο άμεσο μέλλον να πολλαπλασιαστούν οι επιλογές μας αλλά και οι τράπεζες να εκλογικεύσουν τις προμήθειες τους και το «κόστος συντήρησης» των POS τους.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο